Waarom energiemeting?      
 
Als eindconsument maken we elke dag veelvuldig gebruik van energievormen als gas, licht en water. Vaak verschilt het energieverbruik sterk van bewoner tot bewoner. Dit verschil wordt niet alleen veroorzaakt door de grootte van de woning maar ook door demografische verschillen tussen bewoners onderling. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat huishoudens betalen voor het eigen energieverbruik.
De meeste woningen zijn dan ook voorzien van een "eigen" energieaansluiting waardoor de benodigde individuele meting mogelijk is. Veel woningen met een collectief karakter beschikken echter niet over deze individuele energieaansluiting. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan appartementencomplexen, aanleunwoningen, verzorgingstehuizen of flatwoningen.
Collectieve energiemeting
Wanneer een woning geen "eigen" energieaansluiting heeft betekent dit dat niet het individuele verbruik (verbruik per woning) maar het collectieve verbruik door alle bewoners van het hele gebouw wordt gemeten.
Meer >
Individuele energiemeting
Daar waar de energiebedrijven het nalaten om het energieverbruik per woning te meten én te verrekenen, is het zwaans-concept van toepassing. Door dit concept wordt het mogelijk om afrekeningen te maken die gebaseerd zijn op het individuele energieverbruik.
Meer >